Søg på DotNyt:
Denne blog er flyttet til www.nielsbrinch.com


lørdag den 21. november 2009

Hvad betyder et ja?

skrevet af Niels Brinch

Hvordan kan man være en klassisk gentleman, når det er for varmt til at man kan give sin jakke til en pige der fryser? Det er ikke sikkert det modsatte ville blive betragtet på samme måde. “Du har det vist varmt, lad mig lige afklæde dig lidt”.

Det er varmt i Bangladesh. Det er en af de forskelle der er lettest at få øje på. En forskel der er sværere at få øje på og håndtere, er hvordan sociale relationer fungerer her. Af samme grund som det er svært at håndtere, er det også svært at beskrive. Efter at have siddet og stirret på skærmen nogle minutter, indser jeg at jeg slet ikke kan finde ud af at forklare det. Måske kan jeg give en fornemmelse af det med eksempler.

Vi, det vil sige LeadsCapevo, arrangerede en Environmental Understanding Workshop. Det var alle på kontoret og en masse universitetsstuderende som lyttede til tale foredrag om forurening og klimaet og deltog ved at stille relevante spørgsmål. I Danmark er det god pli at sætte sin telefon på lydløs når man er til undervisning. Det er ikke tilfældet her. Professorens mobiltelefon ringede måske 5 til 10 gange under undervisningen – og hver gang tog han den. Han snakkede kort med den der ringede mens alle sad og ventede på han blev færdig med at tale. Så blev undervisningen genoptaget. På samme måde er det ret normalt, at hvis man er til imagemøde og ens telefon ringer, så tager man den og begynder at tale. Og de siger ikke “Jeg er lige i møde, jeg ringer dig op om 10 minutter” -  de gennemfører samtalen.

Hvad der er værre, er nok tendensen til at sige “Ja” til hvad som helst. Når man laver en aftale, kan det godt være en ulempe. Det kan ske på kontoret, men i højere grad udenfor. Det er helt normalt at rickshaw-chauffører selvsikkert nikker når man spørger dem om de kender til det sted hvor man skal hen. Uanset om man har fortalt dem adressen. Så begynder de at cykle afsted uden at ane hvorhen og håber at man siger til hvis de kører den forkerte vej.

På den anden side, i situationer som den som dette indlæg blev indledt med, kan det godt være en fordel.

2 kommentarer

2 Kommentarer:

At 25. november 2009 kl. 19.45, Anonymous Anonym skrev...

du husker nok S. Kierkegaard: "...er der et støvfnug på hendes kjole, da fjern det, og er der ikke; fjern det da alligevel..."
Kærlig hilsen mor

 
At 26. november 2009 kl. 02.37, Blogger Niels Brinch skrev...

Lige præcis!

 

Send en kommentar

<< Tilbage


 
Til forsiden

Niels Brinch