Søg på DotNyt:
Denne blog er flyttet til www.nielsbrinch.com


fredag den 12. februar 2010

Computerkøb i Bangladesh

skrevet af Niels Brinch

Der er hundredetusindvis af dygtige universitetsuddannede it-professionelle i Bangladesh, men den generelle befolkning er ikke dygtige til IT.

Jeg skulle købe computer og valgte at tage til BCS Computer City, som er et 5-etagers butikscenter med hundredevis af computerbutikker. Der var både godt udvalg, god kvalitet, ekstremt fair priser og god service. Sælgerne var dog ikke lige kvalificerede på alle punkter.

Når man køber computer her, samler de den og gør den klar på en times tid. Undervejs bliver jeg spurgt om jeg bare vil have de normale 4 partitioner, navngivet Windows, Documents, Games og Applications. Ok, det giver mening at adskille Windows på sin egen partition, men hvad kunne være idéen med de øvrige? – jeg kan kun komme på én grund: Det ligner der er flere harddiske på computeren, så kan man rigtig hævde sig overfor vennerne. Jeg synes jeg svagt kan huske vi gjorde den slags i slutfirserne.

Da computeren var klar, skulle den sættes op i butikken. Det er ret normalt at kunder skal se at det de køber virker. Når man køber en forlængerledning med 4 stik, bliver den taget ud af pakken og en lampe bliver på skift sluttet til hvert stik, så man med sine egne øjne kan se de alle virker. På samme måde bliver det også demonstreret at computeren virker.

Der var dog tilsyneladende problemer med det trådløse tastatur. Han havde sørget for at sætte batteri i, men det virkede stadig ikke. Jeg foreslog diskret om vi skulle sætte USB-modtageren i. Da han gjorde det kunne jeg se Windows genkendte tastaturet, men sælgeren var ikke overbevist. Ingen programmer var åbne og sælgeren blev ved med at trykke ESC på tastaturet. Intet skete der – men det ville der ikke gøre uanset om tastaturet virkede eller ej.

Sælgeren tyede nu til et middel som kan løse næsten ethvert IT-problem i Bangladesh. Nej, det er ikke en genstart, som ellers bliver brugt på samme måde i Danmark. Det er at højreklikke på skrivebordet og trykke “Refresh”. Funktionen opdaterer visningen af de mapper og filer som er på skrivebordet – men de vises alligevel, så reélt har funktionen ingen effekt.

Alligevel bliver funktionen brugt her til at løse enhver art af problemer - f.eks. kan det bruges til at løse midlertidige netværksproblemer. Årsagen er selvfølgelig at mens der er et netværksproblem, er der en anden person der løser problemet, f.eks. ved at genstarte routeren – det varer lige 10 sekunder før routeren kommer i gang igen, i mellemtiden trykker medarbejderen på “Refresh” og 5 sekunder senere virker det. Den mirakuløse universalløsning har vist sit værd igen.

Nå, det er vist blevet tid til at udgive indlægget. Jeg genstarter lige. Mit internet virker ikke.

3 kommentarer

3 Kommentarer:

At 15. februar 2010 kl. 12.46, Blogger Neess skrev...

Det med at tjekke om ting virker ses også her i europa.
De gange vi har købt elektronik i Bulgarien bliver det også lige gennemtestet. Det er både el kedel(ved lige at ligge hånden på varme legmet og ser om det gør avs), støvsuger og pæreren til lampen.

Måske fordi det er dyre ting for de mennesker som køber det. Eller man ikke har den samme tillid til folk. Kommer man ned i butikken med noget der ikke virkere, kan de jo finde på at sige det har man selv ødelagt og er ens eget problem.

 
At 16. februar 2010 kl. 04.15, Blogger Niels Brinch skrev...

Ja, du har nok ret i det handler om tillid.

Jeg besøgte et stort hostingcenter forleden. De havde det perfekte setup til 150 servere, men kun 2 servere efter 8 måneder. Folk stoler simpelt hen ikke på at placere deres egne servere i hænderne på andre.

 
At 17. februar 2010 kl. 15.00, Blogger Neess skrev...

Du ville jo heller ikke lige parkere din bil med nøglerne i foran en narkoman og spørge om han lige holder øje med den, mens du handler i kiosken.

Mangler man penge, og har man ikke noget at miste ved at blive taget for sin kriminalitet. Hvorfor skulle man så holde sig fra at begå den.

 

Send en kommentar

<< Tilbage


 
Til forsiden

Niels Brinch